Als u een onderneming die u erft of geschonken krijgt voortzet, kunt u mogelijk gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. U betaalt dan minder of geen belasting, omdat u (deels) vrijstelling krijgt.
Kijk voor alle voorwaarden op de site van de Belastingdienst. Het dient onder andere om een onderneming te gaan die u minimaal vijf jaar gaat voortzetten. Voor een beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling doet u aangifte bij de Belastingdienst.
Berekening: Bedrijfsopvolgingsregeling 2024
Enkel wanneer de goingconcernwaarde hoger is dan 1.325.253 en de goingconcernwaarde hoger is dan de liquidatiewaarde geldt geen 100% vrijstelling. In dit geval is 1.325.253 euro vrijgesteld en 83% over het meerdere. Vul de liquidatiewaarde en de goingconcernwaarde in, en de vrijstelling wordt getoond.
Download een voorbeeld van een berekening van de vrijstelling volgend uit de bedrijfsopvolgingsregeling 2023.
Berekening: Bedrijfsopvolgingsregeling 2023
Enkel wanneer de goingconcernwaarde hoger is dan 1.205.871 en de goingconcernwaarde hoger is dan de liquidatiewaarde geldt geen 100% vrijstelling. In dit geval is 1.205.871 euro vrijgesteld en 83% over het meerdere. Vul de liquidatiewaarde en de goingconcernwaarde in, en de vrijstelling wordt getoond.
Download een voorbeeld van een berekening van de vrijstelling volgend uit de bedrijfsopvolgingsregeling 2023.
Berekening: Bedrijfsopvolgingsregeling 2022
Enkel wanneer de goingconcernwaarde hoger is dan 1.134.403 en de goingconcernwaarde hoger is dan de liquidatiewaarde geldt geen 100% vrijstelling. In dit geval is 1.134.403 euro vrijgesteld en 83% over het meerdere. Vul de liquidatiewaarde en de goingconcernwaarde in, en de vrijstelling wordt getoond.
Download een voorbeeld van een berekening van de vrijstelling volgend uit de bedrijfsopvolgingsregeling 2022.
Berekening: bedrijfsopvolgingsregeling 2021
Enkel wanneer de goingconcernwaarde hoger is dan 1.119.845 euro en de goingconcernwaarde hoger is dan de liquidatiewaarde geldt geen 100% vrijstelling. In dit geval is 1.119.845 euro vrijgesteld en 83% over het meerdere. Vul de liquidatiewaarde en de goingconcernwaarde in, en de vrijstelling wordt getoond.
Download een voorbeeld van een berekening van de vrijstelling volgend uit de bedrijfsopvolgingsregeling 2021.
Mede mogelijk gemaakt door CNOOP Corporate Finance
Bedrijfsopvolgingsregeling
De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een belangrijk instrument in Nederland voor familiebedrijven en andere ondernemers die hun bedrijf willen overdragen aan de volgende generatie of aan een opvolger binnen de organisatie. Deze regeling biedt fiscale voordelen die de financiële last van een bedrijfsoverdracht aanzienlijk kunnen verlichten, waardoor het voortbestaan van het bedrijf wordt veiliggesteld. In dit artikel bespreken we wat de BOR inhoudt, waarom het belangrijk is, en hoe het werkt, zonder in te gaan op specifieke financiële details.
Wat is de Bedrijfsopvolgingsregeling?
De BOR is een belastingregeling die bedoeld is om de continuïteit van bedrijven te waarborgen bij een overdracht naar een nieuwe eigenaar. Het idee achter de regeling is om belastingdruk te verminderen bij de overgang van een bedrijf naar een opvolger, wat kan helpen om financiële obstakels te verminderen en te voorkomen dat bedrijven door fiscale verplichtingen gedwongen worden om activa te verkopen.
Waarom is de BOR Belangrijk?
De bedrijfsoverdracht is vaak een complex en emotioneel proces, vooral binnen familiebedrijven waar niet alleen financiële, maar ook persoonlijke belangen meespelen. Een van de grootste uitdagingen bij de overdracht van een bedrijf is de belasting die gepaard gaat met schenk- of erfbelasting. Zonder de BOR zou deze belastingdruk een zware last kunnen vormen, waardoor het voortbestaan van het bedrijf in gevaar zou kunnen komen.
De regeling is daarom niet alleen een financieel voordeel, maar draagt ook bij aan de stabiliteit en de werkgelegenheid binnen familiebedrijven. Bovendien zorgt het ervoor dat ondernemers die hun hele leven hebben gewerkt aan het opbouwen van een bedrijf, dit op een relatief soepele manier kunnen overdragen aan de volgende generatie.
Hoe Werkt de Bedrijfsopvolgingsregeling?
De BOR biedt een belastingvrijstelling voor een deel van de waarde van het bedrijf dat wordt overgedragen. Dit betekent dat bij de overdracht, een aanzienlijk deel van het vermogen niet direct wordt belast, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Hierdoor wordt het voor de opvolger financieel haalbaarder om het bedrijf voort te zetten zonder meteen een zware belastingdruk te ervaren.
Een belangrijk onderdeel van de regeling is dat het bedrijf in de kern voortgezet moet worden. Dit betekent dat de opvolger het bedrijf gedurende een bepaalde periode moet blijven runnen om in aanmerking te blijven komen voor de fiscale voordelen van de BOR. Hierdoor blijft de regeling gericht op het bevorderen van de continuïteit van ondernemingen.