Bijtelling privégebruik bedrijfsfiets is een bedrag dat u bij het loon van de berijder van een bedrijfsfiets die privé gebruikt wordt moet optellen.

Let op: voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of u de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. De bijtelling geldt altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak.


Bijtelling privégebruik fiets 2024

Bijtelling wordt berekend middels een percentage van de adviesprijs. In 2024 is er één tarief van 7% (zelfde tarief als in 2023).

Download de berekening van Bijtelling privégebruik fiets 2024.


Bijtelling privégebruik fiets 2023

Bijtelling wordt berekend middels een percentage van de adviesprijs. In 2023 is er één tarief van 7% (zelfde tarief als in 2022).

Download de berekening van Bijtelling privégebruik fiets 2023.


Bijtelling privégebruik fiets 2022

Bijtelling wordt berekend middels een percentage van de adviesprijs. In 2022 is er één tarief van 7%.

Download de berekening van Bijtelling privégebruik fiets 2022.


Bijtelling privégebruik fiets

Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en een gezonde levensstijl is de fiets van de zaak een populaire arbeidsvoorwaarde geworden. Werknemers krijgen hiermee de mogelijkheid om op een fiscaal aantrekkelijke manier een fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer en privégebruik. Maar hoe werkt de bijtelling voor een fiets van de zaak precies? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste aspecten.

Wat is Bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling waarbij een werknemer belasting betaalt voor het privégebruik van een door de werkgever beschikbaar gestelde fiets (het betreft dus een fiets die eigendom van het bedrijf of de leasemaatschappij blijft). Deze regeling geldt ook voor andere vervoermiddelen, zoals auto’s. De bijtelling wordt berekend over de waarde van de fiets en wordt bij het loon opgeteld, waardoor er extra belasting wordt geheven.

Bijtelling Fiets van de Zaak

Sinds 1 januari 2020 geldt er een vaste bijtellingsregeling voor de fiets van de zaak. De bijtelling voor een fiets bedraagt 7% van de adviesprijs van de fiets, inclusief btw en accessoires. Dit betekent dat de fiscale bijtelling relatief eenvoudig te berekenen is.

Voorbeeldberekening

Stel, je krijgt een fiets van de zaak met een adviesprijs van €2.000. De jaarlijkse bijtelling bedraagt dan: 7%×€2.000=€140

Dit bedrag van €140 wordt bij je brutoloon opgeteld. Afhankelijk van je belastingschijf betaal je hierover belasting.