Download een voorbeeld van een berekening van de omloopsnelheid van de voorraad.


Omloopsnelheid van de voorraad

Voorraad houden kost geld. Het moet opgeslagen en beveiligd worden. Bovendien kan het geld dat in de voorraad zit niet elders geïnvesteerd worden. Daarom is het voor bedrijven zaak om de omloopsnelheid van de voorraad in de gaten te houden en te verbeteren.

  • De omloopsnelheid wordt als volgt berekend: kostprijs van de omzet delen door de voorraad

Mede mogelijk gemaakt door Boec / Omloopsnelheid van de voorraad


Wat is de omloopsnelheid van de voorraad?

De omloopsnelheid van de voorraad is een financiële ratio die wordt gebruikt om de efficiëntie van een bedrijf in het beheren van zijn voorraad te meten. Het geeft aan hoe vaak een bedrijf zijn voorraad gedurende een bepaalde periode verkoopt en vervangt. De formule voor het berekenen van de omloopsnelheid van de voorraad is de totale kosten van verkochte goederen (Cost of Goods Sold, COGS) gedeeld door de gemiddelde voorraadwaarde.

Een hogere omloopsnelheid duidt over het algemeen op een efficiënter voorraadbeheer, omdat het betekent dat de voorraad snel wordt omgezet in verkoop, wat kan leiden tot lagere opslagkosten en een hogere liquiditeit. Aan de andere kant kan een te hoge omloopsnelheid wijzen op problemen zoals voorraadtekorten, wat kan leiden tot gemiste verkoopkansen.

Het is belangrijk op te merken dat de optimale omloopsnelheid afhankelijk is van de aard van de branche en het type producten dat een bedrijf verkoopt. Bijvoorbeeld, voor bedrijven met bederfelijke goederen kan een hogere omloopsnelheid cruciaal zijn om bederf te voorkomen.

Het analyseren van de omloopsnelheid van de voorraad stelt bedrijven in staat om trends te identificeren, inefficiënties op te sporen en hun voorraadbeheer te verbeteren. Het kan ook helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid voorraad die moet worden aangehouden om aan de vraag te voldoen zonder overtollige voorraad te hebben. Kortom, de omloopsnelheid van de voorraad is een belangrijke indicator voor het beheer van de financiële gezondheid en operationele efficiëntie van een bedrijf.