Download de berekening van de Body Mass Index.


Body Mass Index berekenen (mannen en vrouwen)

Met de variabelen lengte en gewicht toont de Body Mass Index een classificatie variërend van  ondergewicht tot zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas).

De formule is als volgt: Gewicht in kilogram / (Lengte in meter * Lengte in meter).


Wat is Body Mass Index?

De Body Mass Index (BMI) is een eenvoudige metriek die wordt gebruikt om de verhouding tussen iemands gewicht en lengte te beoordelen. Het is een veelgebruikte maatstaf om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft in relatie tot zijn of haar lengte. De formule voor BMI wordt berekend door het gewicht van een persoon in kilogram te delen door het kwadraat van hun lengte in meters (BMI = gewicht / lengte^2).

BMI-categorieën zijn meestal verdeeld in ondergewicht (BMI < 18,5), normaal gewicht (BMI 18,5 – 24,9), overgewicht (BMI 25 – 29,9) en obesitas (BMI ≥ 30). Het is belangrijk op te merken dat BMI niet altijd een nauwkeurige indicator is van iemands algehele gezondheid, omdat het geen onderscheid maakt tussen vetmassa en spiermassa, noch rekening houdt met factoren zoals leeftijd, geslacht, botdichtheid en verdeling van lichaamsvet.

Hoewel BMI een handige screeningstool is, is het niet volledig betrouwbaar voor individuele gezondheidsbeoordelingen. Mensen met een hoog spiermassa zoals atleten kunnen een hogere BMI hebben, maar toch een laag lichaamsvetpercentage en goede gezondheid. Aan de andere kant kunnen mensen met een normaal BMI een verhoogd risico op gezondheidsproblemen hebben als ze veel lichaamsvet hebben, vooral rond hun buik.

Over het algemeen biedt BMI een snelle en gemakkelijke manier om een algemeen idee te krijgen van iemands gewichtsstatus, maar het moet altijd worden geïnterpreteerd in combinatie met andere gezondheidsindicatoren en professioneel advies.